Sıfır Beden

GÜZELLİK NEDİR? NASIL BELİRLENİR? KİM GÜZELDİR, KİM DEĞİLDİR? GÜZEL OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR? İŞTE HAYATIMIZI ALTÜST EDEN SORULARDAN BİRKAÇI.


2012- 2013 sezonunda Sinem Çubuk, Hilal Kuvvet ve Hakan Yeni’nin öncülüğünde Aydın Üniversitesi Oyunculuk Bölümü mezunu genç bir kadroyla kurulan Tiyatro İS ekim ayından bu yana “Sıfır Beden” isimli güldürü oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor. Hilal Kuvvet’in yazıp yönettiği oyunda Sinem Çubuk, Gözde Kısa, Melike Koca, Alican Altun ve Ömer Balbal rol alıyor.
Güzellik nedir? Nasıl belirlenir? Kim güzeldir, kim değildir? Güzel olmak için ne yapmak gerekir? İşte hayatımızı altüst eden sorulardan birkaçı.
Kimin için, ne için, neye göre olduğunu düşünmeden körü körüne bağlandığımız ideal normlar, insanlar, bedenler; ne olduğumuzla değil ne olmamız gerektiğiyle ilgilenen akıl hocaları, mükemmeli yakalamak adına bizi bize düşman eden altın kurallar hayatımızı kuşatmış durumda.

Her ne kadar bütün bunların dışında bir hayat kurduğumuzu iddia etsek de mümkün değil. Bu normlar iliklerimize kadar işlemiş. Bir düşünce, davranış ya da yaklaşım olarak kendini ele veriyor. Belki de bu sebeple önce kendimizle sonra da çevremizdeki insanlarla yüzleşmemiz gerekiyor. Mesela kimi beğeniyoruz, kimi beğenmiyoruz; kimi niçin beğendiğimizin farkında mıyız? Ya da ne sebeple beğenmediğimizin?

“Sıfır Beden” isimli oyun bu meseleyi eğlenceli bir şekilde anlatırken kanıksadığımız kimi yaklaşımları da büyük bir ustalıkla hicvediyor.
Kilolarıyla problemi olan Pelin’in bir gününü izlerken önce obeziteden çok obeziteye yaklaşımın büyük bir problem yarattığını görüyoruz. Sonra kusursuz olmak takıntısıyla kadınların ideal ama mutsuz ve renksiz hayatlar yaşadığını, karşı cinsin beklentilerinin de güzellik takıntısıyla doğru orantılı olarak arttığını bu nedenle kadın güzelliğinin ulaşılamaz bir ideal olduğunu fark ediyoruz.


Komediye can verenler
Yine de oyunun mesaj kaygısından daha çok izleyenlerin keyifli bir zaman geçirmesini amaçladığı şüphesiz.
Oyunu başarılı bir komediye dönüştüren ise ekibin sahne üzerindeki uyumu ve becerisi. Birbirini tanıyan ve birlikte iş kotarmasını bilen oyuncuların sahne performansları da ayrı ayrı görülmeye değer. Özellikle Sinem Çubuk ve Alican Altun’un sahnede harikalar yarattığını söylemek mümkün. Bu iki oyuncunun adları ileri zamanlarda pek çok kez duyulabilir, bizden söylemesi.


Dizi mi? Tiyatro mu?
Oyunun tek  açmazı ise teknik olarak bir tiyatro metninden ziyade bir sit com dizi senaryosuna benziyor olması.  Oyunun kahramanları sitcom karakterleri gibi, aralarındaki ilişkiler ve karakter bilgileri yetersiz, oyun ilk bölümlerini kaçırdığınız bir komedi dizisi gibi başlıyor ve bittiği zaman sonraki bölümlerin nasıl süreceğini merak ediyorsunuz.  Bu anlamda eğlenceli bir iş ancak metin açısından sıkıntılı bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun her şeye rağmen gülüp, eğlenmek, hoşça vakit geçirmek isteyen herkesin rahatlıkla izleyebileceği başarılı bir komedi. Mekan Artı’da izlenebilir.

Hiç yorum yok: