Mut-lu-yum! Mut-lu-sun! Mut-lu-mu?




Oyuncu-seyirci arasındaki korku duvarını yıkarak yeni bir tiyatro düzlemi yaratan ve her bir oyununu seyircisiyle beraber oynamayı amaçlayan Tiyatro Fobi ilk oyunları “MUT”la her yaştan ve kesimden insanı “oyun”a davet ediyor…



Erdal Baran Şahin ve Şirin Öten’in birlikte kurduğu Tiyatro Fobi seyirci-oyuncu arasındaki eş zamanlı etkileşimi kullanarak,  kanavasını birlikte oluşturdukları “MUT” adlı oyunla seyircileri tamamlayıcı bir oyun unsuruna dönüştürüyor. 

 Mut; önüne ve sonuna ek alabilen bir kelime kökü ancak literatürde ölü kök olarak geçiyor. Bu kelimeden mutlu, mutsuz, umut, ümit gibi bir çok kelime türüyor. Bu anlamda oyunun nasıl ilerleyeceği türetilerek nasıl bir kelimeye dönüşeceği seyircilerin genel tutumuyla belirleniyor.

Oyunun tebeşirlerle çizilerek yaratılan iki boyutlu dünyasında, Duru ve Can isimli dar gelirli çiftin hikayesi her oyunda yeni öneri ve tartışmalara açılıyor; Duru, Can ve seyirciler samimiyetle aralarındaki sorunları çözmeye farklı pencerelerden bakarak birbirlerini anlamaya çalışıyorlar. Fakat bunu pek çok zaman başaramıyorlar yine de ellerindeki tebeşirlerle yeni olasılıkları çiziyor ve deniyorlar. Denemekten korkmuyorlar. Çünkü “MUT”un resmini çizmek için sahnedeler. Duru ve Can tebeşirleri kadar var olan içimizden kişiler…

Oyunun açık biçim yapısı kadar alanı çerçeveleyen tebeşir çizimi sahne ve mizansenler de oyunsuluğu başarılı bir şekilde yansıtıyor. Erdal Baran Şahin Şirin Öten ikilisi bize oyunda kullandıkları tebeşirlerle adeta seksek tadında bir oyun sunuyor. Oyuncular ve seyirciler ellerindeki tebeşirlerle her oyunda bambaşka sahne düzlemleri çiziyor ve oyuncuları sınırlarını tebeşirlerin belirlediği bir sahne düzleminde oynamaya zorluyor. Ama tebeşirlerle çizilen sınırlar kısıtlayıcı olmaktan çok oyuncu ve seyirci için uçsuz bucaksız bir sahne alanı yaratıyor. Sihirli bir tebeşir etkisiyle hem sahne gerçekliği hem de oyuncu-seyirci ayrımı kırılıyor tiyatro herkesin içine girebileceği bir oyun alanına dönüşüyor.


İki boyutlu hayatların 3 boyutlu hayallerini seyircilerin bulunduğu dördüncü boyuta taşıyarak çok boyutlu bir oyun gerçekleştiren Tiyatro Fobi, seyircisini zorlamadan oyunun içine dahil ettiği gibi oyun kişilerini de seyircilerin oyun, eylem ve önerilerine içtenlikle ortak ediyor.

Erdal Baran Şahin – Şirin Öten ikilisinin yazıp oynadığı, Duygu Çelik’in yazmak ve oynamak arasına girerek yönettiği  “MUT” adlı oyun Ti Performans’ta görülebilir.

Kanava/Oynayan: Erdal Baran Şahin – .Şirin Öten
Arada Kalan: Duygu Çelik
Telefon: 0542 492 75 41 – 0505 461 84 95  Mail: tiyatrofobi@gmail.com
Yer: Ti Performans (Cep Sahne) Katip Çelebi Mah. Tel Sok. No : 4/2 Beyoğlu – İSTANBUL
27 Nisan 2012 Cuma Saat: 20:30-22:00

Hiç yorum yok: