Anlaşılmaz konuş(lan)malar


Sergiledikleri ilk oyun olan ‘Hayvanat Bahçesi Masalı’ ile 2010 yılında Afife ‘Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü’nü kazanan Tiyatroperest ikinci oyunları ‘Anlaşılmaz Konuşmalar’ ile tiyatro severlerle buluşuyor. 

Avusturalyalı oyun ve senaryo yazarı Andrew Bovell’ın 2001’de Lantana adıyla sinemaya da uyarlanan ödüllü oyunu ‘Anlaşılmaz Konuşmalar’ yolları farklı şekillerde kesişen 9 kişinin ilginç hikâyelerini konu alıyor:

Arayış içinde geçen hayatlar
Evliliklerinde mutluluğu bulamayan ve bu nedenle eşlerini aldatmayı seçen 2 çiftin yolları  ucuz otel odalarında birleşir; kadın kocasını barda tanıştığı  bir erkekle aldatmaktadır, fakat kocasının da kendisini birlikte olduğu adamın karısıyla aldattığının farkında değildir. Oldukça sıra dışı bir durumla başlayan oyun, bu dört kişinin yollarının farklı yerlerde kesişmesi üzerine kuruluyor, sonrasında ise tekrar eşlerine dönen çiftlerin hikâyelerini anlattıkları başka kişiler, şüpheli bir kaybolma olayı ile oyunun içine giriyor.

Evlilik içerisinde çözülemeyen sorunlar, yabancı kişilerle kurulan sahte ilişkiler, belirsiz mutluluk arayışları, yüzeysel duygular, davranışlar ve anlamsızlaşan insan yaşantılarını  gerçekçi bir şekilde anlatan oyun, ahlaki kuralların değişimini iyi örülü bir hikaye ile izleyiciye aktarıyor.

Ve bu hayatların sahnedeki yansıması
Oyun, metni kadar reji, sahne düzeni ve oyunculuklar da göz dolduruyor. Yönetmen oyundaki bütün öğeleri (Işık, oyunculuk, sahne düzlemi, aksesuar vb) sanki birleşim ve kesişim kümeleri içine yerleştirmiş; bazı yerlerde benzer durumlara özellikle dikkat çekerken, kimi yerlerde farklı durum ve konuşmaları bir araya getirerek oyundaki gerilimi tepe noktaya taşıyor. 


Sahne düzeni ise adeta karakterlere koşut şekilde hazırlanmış; dekor lego gibi birleştirilip parçalanarak farklı sahne düzlemleri yaratılıyor. Böylece oyundaki karakterlerin seçimleri ve mutluluk arayışları gibi dekorla da farklı olasılıkların düşünülebileceği tamamlanamayan bir yapı görüntüsü veriliyor.

Hakan Çimenser'in yönetmenliğini yaptığı oyunda Ahmet Varlı, Onur Özaydın, Zeynep Dinsel  ve Gözde Çetiner  rol alıyor. Oyunda 3 farklı karakteri canlandıran Ahmet Varlı performansıyla özellikle dikkat çekiyor.

Dramaturg ve Yönetmen Yardımcısı Günay Ertekin, Sahne Tasarımcısı Kerem Çetinel, Işık Şefi Alper Günay, Sahne Amiri Gökhan Yıldırım ve Barış Tuğsan Gür’ün ise oyunun gölgede kalan kahramanları olduğunu söyleyebiliriz.

"Anlaşılmaz Konuşmalar" adlı oyun Oyuncular Cafe ‘Cem Safran Sahnesi’nde izlenebilir.

Hiç yorum yok: